donderdag 4 april 2013

Jantine - modernisme (Beeldbeschouwing)


Beeldbeschouwing:
·         - Schreeuw van Edvard Munch, 1893.
·       -  Je ziet een man op een burg met de zee achter zich. Zijn gezicht vertoont een schreeuw en laat wanhoop zien.
·       -   De Schreeuw is een psychisch zelfportret van Edvard Munch. Het is een schilderij gebaseerd op een eigen traumatische ervaring. Op een avond wandelde Munch met vrienden terug naar de stad Oslo. Ze bleven staan op een brug. Terwijl zijn vrienden doorliepen bleef Edvard staan, aangegrepen door het landschap en de lucht met de ondergaande zon. Hij hoorde en voelde het landschap rondom hem schreeuwen. Hij kreeg een onmachtig en depressief gevoel. Deze gebeurtenis maakte zo veel indruk op hem dat hij deze gebeurtenis later vastlegde op doek.
·     -     Dit kunstwerk is geschilderd en bestaat uit golvende lijnen. Het hele landschap, inclusief de man, kronkelt. De angst overheerst in de panische penseeltrekken die de geluidsgolven van de tomeloze schreeuw weergeven.
·       -  Munch was een expressionistische kunstenaar. In het expressionisme tracht de kunstenaar zijn gevoelens, zijn ervaringen, voor de waarnemer uit te drukken door een zekere vervorming van de werkelijkheid. Vooral de gevoelswaarde, het onderbewuste, dat de kunstenaar ervaart naar aanleiding van het onderwerp, voert de boventoon.
·      -   Ik vind dat het Munch goed gelukt is om zijn gevoel van wanhoop in dit schilderij te verwerken. Als toeschouwer voel je de paniek die hij ook voelde door de wilde bewegingen die het penseel heeft gemaakt.

Beeldaspect:
Hoofdcategorie
Lijn
Deelbegrip
Lineair
Korte omschrijving van het begrip
Lineair betekent dat het werk uit lijnen is opgebouwd (in tegenstelling ot kleurvlekken, grijswaarden of vlakken).
Hoe in de afbeelding
In het schilderij is de brug gemaakt door evenwijdige arcering. De zee en de man zijn weergegeven door gebogen en gekronkelde lijnen.
Welk effect in de afbeelding
De gebogen, gekronkelde lijnen laten het geschreeuw van het landschap zien die doordringen in de man. Dit veroorzaakt paniek en een panisch gevoel.

woensdag 3 april 2013

Toren van papier


Lesfasenmodel: Herfst kleuren

Wij hebben de methodeles over de herfst aangepast. Hieronder volgt een schematische weergave van  ons lesfasenmodel. Deze les is geschikt voor kleuters.

Voorbereiding:
Context: Buitenwereld, de seizoenen die veranderen, de bomen die van kleur veranderen en hun blaadjes verliezen.
Basisplan: Maak een verzameldoos waarin natuurproducten van de herfst gestopt kunnen worden. Schilder de doos met verf en een kwast in echte herfstkleuren.
Doelen: Beeldend doel = de herfst duidelijk maken door middel van kleur. Technisch doel = Met een kwast verven.

Receptie/oriƫntatie:
Introduceren: We lezen een prentenboek over de herfst voor. Daarb
ij gaan we met de kinderen op zoek in de natuur naar spullen van de herfst (die ze later in hun verzameldoos kunnen stoppen).
Instrueren: Beeldend probleem = Hoe maak je met kleuren duidelijk dat het over herfst gaat? Hierbij kunnen de kinderen ook experimenten met kleuren mengen.

Reflectie/Nabeschouwing
Nabespreken: Welke kleuren hebben jullie gebruikt? Waarom?
Beoordelen:
Er zijn weinig/enige/veel verschillende herfsttinten gebruikt.
Er zijn veel/enige/weinig andere, niet-herfst, kleuren gebruikt.
Er is onvoldoende/voldoende/zeer netjes gewerkt met de verf (denk aan klodders verf of te weinig verf)

Mister Crabs

Onze prachtige spaceshuttle speelt een van de hoofdrollen in de door ons gemaakte stop-motion film: Mister Crabs.
Deze spannende film is gemaakt in samenwerking met Irene en Yvonne. De samenwerking verliep gladjes. Sonja was verantwoordelijk voor al het camerawerk en heeft meer dan 500 foto's genomen voor dit filmpje! Irene en Yvonne verzorgden het decor en het licht en hielpen Jantine bij het schuiven van de poppetjes. Het storyboard hebben we als groep gemaakt, waarin iedereen zijn eigen inbreng kon geven. 

Kijk hier deze spannende film! Mister Crabs the movie